Onze werkwijze
Je eerste introductie les
Nadat je contact met ons gezocht hebt via de aanmeldbutton op onze site of een eerste telefoongesprek, plannen we jouw eerste introductieles in. Op de afgesproken datum en tijd komt Arjan of Vanessa jou thuis ophalen. Tijdens deze introductieles maak je kennis met ons, met onze auto en ervaar jij hoe het is om zelf als automobilist deel te nemen aan het verkeer. Na afloop van de les evalueer je samen met jouw instructeur en stem je samen af of en hoe je gaat starten met het leren van de theorie, want deze dient bij ons voorafgaand aan de rijopleiding behaalt te zijn. Wanneer je jouw theorie gehaald hebt, neem je contact met ons op en zetten we je op onze wachtlijst.
Theorie leren en het theorie examen
Bij een eigentijdse rijschool hoort een eigentijdse lesmethode om je theoriecertificaat te behalen. Met een handige interactieve app (leerlingenapp) bepaal jij zelf wanneer jij de theorielessen leert en in welk tempo jij dit doet. Wij geven jou middels een code toegang tot jouw eigen persoonlijke account waarin jij de stof kan oefenen door de lesstof per module tot je te nemen, jezelf kunt toetsen teneinde jouw theorie examen zelf te plannen bij het CBR. Op deze manier bepaal jij ook hier zelf het tempo dat het beste bij je past.
Onze leerlingApp
Met onze leerlingen app kun je digitaal inloggen om naar de theorie omgeving te gaan wanneer je besluit om de theorie via ons te leren. Ook zie je in de leerlingApp wanneer je volgende rijles(sen) gepland staan, hoeveel lessen je gereden hebt en heb je in een oogopslag inzage in je facturen. Handig toch!
Bijkomend voordeel van deze werkwijze is dat wij onze bedrijfsvoering zonder pen en papier voeren en daardoor maatschappelijk verantwoord ondernemen.
De rij-opleiding
Nadat jij jouw theorie examen behaalt hebt, en je aan de beurt bent kan jouw daadwerkelijke rijopleiding beginnen.
In het begin heb je iedere week les van een uur. Tijdens dit uur leren we jou de basisvaardigheden om auto te rijden. Dit doen we in onze automaat. Op deze manier ontzorgen we jou de eerste lessen door nog niet bezig te hoeven zijn met het schakelen. Je krijgt op deze manier jouw verkeersdeelname sneller onder de knie en zul je je al snel comfortabel voelen in het verkeer.
Wanneer de basisvaardigheden er goed in zitten, gaan we de stad in en zullen we 2 uur gaan rijden. Ook bieden we je dan aan, wanneer wij denken dat je er klaar voor bent, om over te stappen in onze schakelauto. Hierin is niets verplicht, jij bepaald in eerste instantie zelf of je examen gaat doen voor een schakel rijbewijs of een automaat rijbewijs.
Tussentijdse Toets
Wanneer het eerste deel van jouw rij opleiding erop zit, is het tijd voor de Tussentijdse Toets (TTT)
Een tussentijdse toets is een proefexamen. Je doet de tussentijdse toets bij een examenlocatie van het CBR. Een tussentijdse toets voor het autorijbewijs duurt 55 minuten, dat is net zoals bij het “echte” rijexamen. Op deze manier ervaar je hoe het echte rijexamen voor de auto eruit gaat zien en wen je alvast aan de examensituatie. Dat voelt namelijk toch iets anders dan je rijlessen.
Een CBR-examinator neemt de tussentijdse toets af; je instructeur rijdt mee. Na afloop krijg je een advies van de examinator. Je weet dan waar je nog aan moet werken om straks te slagen. Hierover ontvang je ook nog een e-mail. Samen met je instructeur kun je daarna gericht aan de slag om de slagingskans bij het échte rijexamen te verhogen! Wanneer je tijdens het rijden van de tussentijdse toets hebt laten zien dat je de bijzondere verrichtingen beheerst, hoef je bij jouw eerstvolgende examen deze bijzondere verrichtingen niet meer te laten zien, hiervoor ben je dan al geslaagd.
Een tussentijdse toets voor je rijexamen werkt heel goed. Examenkandidaten die eerst een tussentijdse toets hebben gedaan, hebben meer kans van slagen op het rijexamen.
Een paar belangrijke punten op een rij:
Door de tussentijdse toets heb je wel een idee hoe een rijexamen eruit ziet.
- Je ziet hoe alles werkt in het examencentrum van het CBR
- Je beleeft hoe een examen kan gaan en bent dus beter voorbereid
- Je hoort alvast wat een examinator van je verwacht tijdens het rijexamen
- Je krijgt nuttige tips mee van de examinator
- Je gaat waarschijnlijk met minder zenuwen naar het echte examen en hebt dus meer kans van slagen
Meenemen naar de tussentijdse toets
Zorg er voor dat je alles bij je hebt wat nodig is om praktijkexamen te mogen doen:
- Een geldig identiteitsbewijs.
- Het ingevulde formulier ‘Zelfreflectie’.
- De officiële uitnodiging voor de tussentijdse toets.
Praktijkexamen
Het laatste deel van jouw rijopleiding is natuurlijk het praktijkexamen!
Spannend natuurlijk, maar als het goed is heb je al een realistisch beeld gekregen van jouw rijvaardigheden tijdens de tussentijdse toets en heb je samen met Arjan aan het einde van jouw lessen geëvalueerd, de tips en tops besproken en samen hard gewerkt om deze laatste stap te ondergaan. Weet dat wanneer jij op het punt van examen doen staat, wij het vertrouwen hebben in jouw rijvaardigheden. En vergeet niet dat dit moment ook een leuk moment is, want wanneer jij jouw examen haalt, mag jij voortaan alleen, of onder begeleiding van jouw coach mocht je nog geen 18 zijn, de weg op en heb je Arjan niet meer als bijrijder nodig!
Arjan haalt jou een uur voorafgaand aan je examen op zodat je zelf kunt rijden naar het CBR in Doetinchem of Enschede. Het is fijn om voorafgaand aan je examen al even te hebben gereden en bovendien heb je dan je stoel en je spiegels al goed afgesteld staan wanneer je gaat starten met je examen.
Het examen begint met een kennismaking met de examinator, controle van jouw papieren en een ogentest. De examinator stelt je vervolgens nog een aantal vragen ter voorbereiding van de rit. Daarna begint het rijgedeelte. Tijdens het rijden zal de examinator onder andere letten op of je goed voorrang verleent, je inhaalgedrag en de beheersing van de auto. Je hoeft het niet perfect te doen, de examinator kijkt naar het totaalbeeld. Een deel van de rit zal ook bestaan uit zelfstandig route rijden. Dit zelfstandige route rijden kan worden uitgevoerd als een navigatie opdracht, een cluster opdracht of rijden naar een oriëntatiepunt. Alle ins en outs ga je leren bij ons tijdens de lessen.
Je hoort meteen na afloop van het examen bij de examinator aan de tafel de uitslag van jouw examen.
Voorbereiden op het praktijkexamen
Ook op het praktijkexamen kun je je goed voorbereiden. Heb je al een tussentijdse toets gedaan? Daarin maak je kennis met hoe het praktijkexamen in zijn werk zal gaan. Ook al ben je al in het bezit van een theoriecertificaat, het is aan te raden om de stof nog eens goed door te nemen, zodat je goed voorbereid bent op verschillende verkeerssituaties.
Meenemen naar het praktijkexamen
Zorg er voor dat je alles bij je hebt wat nodig is om praktijkexamen te mogen doen:
- Een geldig identiteitsbewijs.
- Het formulier ‘Zelfreflectie’.
- De officiële uitnodiging voor het praktijkexamen.